Tacons historia

Tacons historia

Taco kommer ursprungligen från Mexiko och är ett samlingsnamn på ett antal olika maträtter som äts på ett speciellt vis. Taco är ett spanskt ord som betyder ”bunt”. Man fyller ett bröd bakat på majs och/eller vetemjöl med olika rätter och grönsaker vilket sedan äts med händerna.

Det finns en uppsjö av berättelser som förklarar hur Taco kom till och den berättelse som torde ligga närmast sanningen är berättelsen om en man som under den mexikanska revolutionen sålde en form av tacos från ett stånd på ett torg i en mexikansk stad. Dock var det svårt att hålla maten varm då det var omöjligt att förutsäga hur många tacos denne skulle sälja så han kunde inte tillaga för stora mängder då det fanns risk för att han blev tvungen att kasta maten. Då kom han på iden att lägga fyllningen i ett vetetortilla istället, som betydligt bättre behöll värmen och det blev en succé utan dess like och kom att revolutionera hela det mexikanska köket men som även spreds och blev en bland de mest populäraste maträtterna i världen.

Tacos är egentligen inte det hårda tacoskal som vi kallar tacos i Sverige utan är ett namn som omfattar flera olika sätt att äta på som exempelvis fylld burrito, tacoskal och tortilla. Det vanligaste brödet som används för att fyllas med olika maträtter är burrito som är ett mjukt bröd tillverkat på vetemjöl eller majsmjöl. Tortilla är ett bröd tillverkat på vetemjöl som har en hård yta. Tortilla värmer man upp genom att grilla eller ånga så att det blir formbart och kan fyllas. Tacoskalen är tillagade på majsmjöl och som torkas så att de får en hård chipsliknande konsistens som värms upp, utan att bli formbar.

Tacofyllningar
Det är lite olika vad man fyller sina maj och vetemjöls bröd med, i Sverige brukar man normal värma upp tacoskal som sedan fylls med köttfärs som kryddats med taco-mix, som finns att köpa färdig. Därefter så toppar man vanligtvis med sallad, majs, tomat, gurka, lök och riven ost. Ovanpå det så häller man salsa eller taco-sås, som även det kan köpas färdigt. Vissa brukar även lägga på lite gräddfil eller crème fraiche som kan ätas naturell eller smaksättas med bland annat vitlök.

I det mexikanska köket är tacosfyllningar annorlunda mot det vi är vana vid i Sverige. Här använder man oftast tortillas som värms upp över grillen och som sedan fylls med ris, kött, bönor, sallad, ananas, kryddor och olika såser som bland annat salsa. Lamm, nöt och gris är vanligt förekommande kött som kryddas och grillas och sedan används som fyllning i tortillasbrödet.