Mexikansk taco – Som det görs på riktigt!

Mexikansk taco – Som det görs på riktigt!

Det vi äter i Sverige och kallar taco är egentligen inte taco utan texmex. Det är en amerikansk variant av taco och har förvisso en hel del likheter med den mexikanska tacon även om en hel del även saknas. Vi på Taco.nu föredrar den traditionella tacon från Mexiko och kan verkligen rekommendera våra besökare att testa.

Ingredienser

1 matsked vegetabilisk olja

3 teskedar lime juice

1 hel vitlöksknyte, hackad

1 tesked med kummin

1 tesked med vitlökspulver

1 tesked med lökpulver

Stark sås

Salt

Nymalen svartpeppar

600-700 gram kött (benfritt, kycklingbröst, stek eller skalade räkor)

1 medelstor lök, strimlad

1 grön strimlad paprika

1 röd strimlad paprika

8 tortillias

Tillbehör

1 lime

Gräddfil

Stark salsa (gärna hemmalagad)

Guacamole

Cheddarost

Såhär gör du:

Ta en plastpåse och kombinera 2 teskedar olja, limejuice, vitlök, kummin, vitlökspulver, lökpulver, stark sås, peppar och det kött som du vill använda. Detta blir själva marinaden till ditt kött och det lägger du alltsammans i påsen och lägger i kylen. Om du använder kött ska det ligga längre, cirka 1 timme. Om du använder räkor eller kyckling räcker det oftast med cirka 20 minuter.

Sätt sedan på ugnen på 200 grader och använd en järnform som sedan ska användas att servera på.

Värm sedan upp en grillpanna och ta bort marinaden från köttet så att det bara är själva köttet som du lägger på pannan. Beroende på om du använder kyckling, räkor eller kött så varierar också tillagningstiden. För kyckling cirka 5 minuter på varje sida, för köttet cirka 3 minuter per sida och för räkorna räcker det med 2 minuter. När du har stekt färdigt så ska du strimla köttet eller kycklingen.

I en annan stekpanna hettar du nu upp resterande del av olja och fräser den hackade löken och paprikan tills de har blivit lite krispiga. Använd gärna lite salt och peppar för att höja smaken.

Lägg folie om antalet tortillias du ska använda och lägga sedan in dem i ugnen för upphettning.

Lägg upp kött, paprikan och löken på järnformen så att de håller värmen och servera sedan allt tillsammans med de tillbehör som du förberett.

Du kan lämna en kommentar om du vill.

One Response to “Mexikansk taco – Som det görs på riktigt!”

  1. Peter skriver:

    Är det spiskummin eller vanlig brödkummin som ska användas i receptet?

Lämna en kommentar